Bear Creations
Dennis Van de Peer • jan. 01, 2024

Duurzame circulaire houtverwerking

Circulair ondernemen met een hart voor natuur

Hoe gaan we duurzaam om met het gebruik van grondstoffen, met name hout?
Door zorgzamer en doordachter om te springen met grondstoffen, kunnen we samenwerken met de natuur en haar ingenieuze processen.

Ik bewerk hout op een zo natuurlijke mogelijke wijze, zodat de oorsprong, de natuurlijke lijnen en de vormen van het hout zichtbaar blijven.
Kort door de bocht gebruik ik liever een ronde tak met noesten dan een vlak geschaafde plank. Hierdoor past de structuur vaker ook veel organischer in de groene omgeving.
Ook de keuze van de houtsoort op de juiste plaats bespaart veel nazorg en onnodige chemische behandelingen die uiteindelijk in ons milieu terecht komen.

 
Vanuit deze visie zijn we recent begonnen met het vervolledigen van onze circulaire werkwijze.
Als een boom geveld moet worden door stormschade of om een andere aanneembare reden moet verdwijnen, gaan we deze (liefst ter plaatse) verzagen tot bruikbare afmetingen.
Idealiter gaan we deze bouwmaterialen gebruiken om ter plaatse een constructie te maken. De grondstoffen blijven ter plaatse, transport wordt overbodig en als uiteindelijk het hout vergaat, komen de voedingsstoffen terug terecht in de bodem.

Takken en reststukken die niet gebruikt kunnen worden voor planken, worden verwerkt tot schalen, kommen en vazen. Is het hout nog heel vers, dan verwerk ik kleinere stukken tot lepels of kuksas: handgesneden mokken naar Scandinavische traditie.
Wat er dan nog overblijft, zijn zaagresten en zaagsel. Zaagresten worden op lengte gesneden voor brandhout.
En het zaagsel wordt gebruikt om eetbare paddenstoelen te kweken. Dit in bedden in de moestuin, of als substraat voor soorten die een meer gecontroleerde teelt vragen.

 

Meer weten?

Dennis Van de Peer

dennisvandepeer@gmail.com

Vogelzangstraat 59
2240 Massenhoven

door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: