Verslag Duurzaamheidsfestival op de fiets 2023
jul. 17, 2023

Op zondag 14 mei 2023 organiseerde Zandhoven Natuurlijk het eerste Fietsival, een duurzaamheidsfestival op de fiets. Deelnemers reden langs verschillende haltes in Groot-Zandhoven en maakten daar kennis met lokale duurzame initiatieven. Ook de kinderen werden geanimeerd met spelletjes en duurzame knutselwerkjes.


Sommige deelnemende initiatieven bestaan al langer en zijn bekend bij het grote publiek, zoals Natuurpunt en Velt, maar daarom zijn ze niet minder interessant. In het Viersels Gebroekt maakte Natuurpunt Kern Zandhoven reclame voor de soortenherkenningsapp ObsIdentify, waarmee je wilde planten en dieren kunt determineren. Natuurpunt lanceerde ook een nieuwe campagne, “Niet meppen, maar appen”, met als doel de insecten in Vlaanderen in kaart te brengen. Jasmien Dhondt is dan weer op zoek naar vrijwilligers die willen komen werken in “Wilhalla”, de ecologische fruittuin van haar grootvader zaliger en oprichter van Velt, Daniel Willaeys, in Halle-Zoersel.


Nieuwe initiatieven

Er waren ook nieuwkomers op deze editie van het festival. Deelnemers konden bijvoorbeeld kennismaken met Skiep, een jonge onderneming van twee vrouwen uit Vorselaar. Met wol van schapen uit de buurt maken ze een moderne versie van een hooikist, een slowcooker dus. Je kunt het ook gebruiken om voeding koel te houden. Ook Kristien Menten nam voor de eerste keer deel. Zij presenteerde haar nieuwe gids voor het Doezelbos van Monnikenheide in Zoersel. Het is een boek boordevol weetjes over bomen, planten, bloemen en beestjes in het bos.


Inhuldiging ruilkast

Aan de BARMHART-tuin bij het Boutersemhof werd een nieuwe ruilkast ingehuldigd. Iedereen kan er planten komen ruilen. De kast werd gebouwd met lokaal hout door Bear Creations uit Massenhoven. Hij werd gefinancierd met de opbrengst van een lezing die werd georganiseerd door Markant Zandhoven. De ruilkast is dus een echt lokaal verhaal.


De Molen van Pulderbos

Ook de graanmolen van Pulderbos was een halte in onze fietstocht. Daar konden de bezoekers kennismaken met het enthousiasme van onze sympathieke en gepassioneerde molenaar Ludwig. Hij vertelde maar al te graag over de geschiedenis, de werking, het onderhoud, … Hoewel de molen perfect werkt, wordt er de laatste tijd echter geen graan meer gemalen. Vroeger kon je er als particulier nog meel kopen, maar er zijn in de buurt geen bakkers meer die meel afnemen en alleen de hoeveelheden die particulieren kopen produceren is niet de moeite.


Voor de gelegenheid werd er een schaapscheerder uitgenodigd om naast de molen schapen te scheren. Schapenwol krijg je tegenwoordig niet meer aan de straatstenen verkocht. Het heeft mooie eigenschappen, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de isolatie van gebouwen, of zoals hiervoor vermeld, door Skiep voor hun product. Maar er is momenteel zo weinig vraag naar dat herders met de verkoop ervan geen winst maken.


Kinderanimatie

Elke deelnemer ontving een bingokaart met illustraties. Onderweg kwam je te weten wat de oplossing was. Met het spel waren prijzen te winnen. De eerste winnaar ontving een geschenkmand van Oxfam-Wereldwinkel ter waarde van € 50. Bij kinderboerderij ‘t Groenhof kregen kinderen de kans om de boerderijdieren van dichtbij te bewonderen en de moestuin te bezoeken. Aan de molen van Pulderbos konden ze knutselen, geschminkt worden en de tentoonstelling “beestige bende” bekijken.



Bekijk
hier alle deelnemende initiatieven van het afgelopen Fietsival.


We zien u graag volgend jaar op het
volgende Duurzaamheidsfestival, dat zal plaatsvinden aan de molen van Pulderbos op zondag 5 mei 2024!

door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: