Het grote Doezelboshandboek op het Duurzaamheidsfestival 2023
mei 08, 2023

In het Doezelbos, aan de rand van het domein Monnikenheide, wordt aan natuurbeleving en -educatie gedaan. Sinds ruim 12 jaar leidt Kristien Menten – woonbegeleidster in woning Lotus en gepassioneerd door de natuur – een groepje bewoners en dagcentrumcliënten op als natuurgids. Om de 14 dagen volgen zij een paar uur les en doen ze massa’s kennis op. Wie volleerd is als gids, begeleidt bezoekende groepen en klassen (meestal kleuters of eerste-tweede leerjaar) bij hun leerrijke bezoek aan het bos.


170 pagina's vol weetjes

Al hééél lang trokken de Doezelbosgidsen bosjuf Kristien aan haar mouw om alle informatie voor hen te bundelen in een handboek. En nu is het ervan gekomen: meer dan 170 pagina’s boordevol weetjes over bomen, planten, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in het bos. In begrijpelijke taal voor natuurliefhebbers met een verstandelijke beperking én ook heel leesbaar voor kinderen. Kortom, geschikt voor iederéén. Het boek heeft een stevige kaft en een ringbinding zodat het tegen een stootje kan.


Fietsival 14 Mei 2023

Tijdens het Fietsival kun je Het grote Doezelboshandboek inkijken én aankopen voor € 30. Kristien vertelt je graag meer over hoe het boek tot stand is gekomen. De opbrengst gaat naar de werking van het Doezelbos en de Doezelbosgidsen.


door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: