ByeByeGazon
Els Beeckx • apr. 04, 2024

Door gazon te verticuteren, bespuiten, bekalken, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras.
Gevolg : insecten, zoals vlinders en bijen, vinden er geen bloemen meer. Maar deze diertjes staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven.
Mochten er geen insecten meer zijn, dan zouden wij er ook niet meer zijn. Door allerlei factoren is de hoeveelheid insecten in de voorbije tien jaar enorm afgenomen.
We kunnen deze diertjes makkelijk helpen.
Geef een stukje gazon terug aan de natuur… bijvoorbeeld één vierkante meter niet meer maaien… stel u voor: minder maaien, meer tijd voor aperitief en er vliegt al eens een vlinder voorbij!



Doe mee!

ByeByeGazon
Els Beeckx
0472 78 29 69
Zaakvoerder van Conectar en bevlogen campagnemanager van
#LaatZeLiggen en #ByeByeGazon.
Els heeft een achtergrond in het onderwijs en een diepgewortelde passie voor milieu-, klimaat- en natuureducatie.
‘Als moeder van twee tieners is het mijn grootste droom en bekommernis om deze prachtige planeet leefbaar achter te laten voor de komende generaties. Daarom draag ik graag mijn steentje bij aan een toekomst waarin het heerlijk vertoeven is. Ik heb één helder doel: zo veel mogelijk mensen inspireren om onze natuur haar weelderige zelf te laten zijn in alle beschikbare ruimtes, zowel openbaar als privé.

door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: