Gemeente Zandhoven
Sarah Moeyersoons • mrt. 07, 2022

Gemeentelijk klimaatactieplan & hoe je zelf aan de slag kan

Burgemeestersconvenant 2030

Steeds meer Belgen zijn bezorgd om de verstoring van het klimaat. De komende jaren zal naast het weer, ook het uitzicht van onze gemeente veranderen.
Enerzijds moet onze gemeente zich voorbereiden op de impact van een stijgend risico op hittestress, droogte en wateroverlast.
Anderzijds moeten we - om deze risico’s te verminderen - uiterlijk tegen 2050 klimaatneutraal worden.

Dat kunnen wij als gemeente niet alleen!
We hebben daarvoor ook de hulp van onze inwoners nodig.


De gemeente heeft een sustainable energy and climate action plan, kort gezegd SECAP of klimaatactieplan.
Daarin nemen we alle acties op die nodig zijn om onze gemeente klimaatrobuust te maken en klimaatneutraal.
Ook onze inwoners zullen belangrijke stappen moeten nemen om de uitstoot te verminderen.
De gemeente wil haar inwoners steunen en aanmoedigen om de juiste keuzes te maken op vlak van mobiliteit, wonen, energieverbruik enz.

Meer weten?

door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: