Heermoes: vloek of zegen in je tuin?
Jeff Van Nooten • 4 juni 2021

Ik heb heermoes in mijn tuin op een plek waar ik het liever niet zie!

Jaren geleden zei een buurman eens tegen mij: “Als je heermoes uittrekt, zit er aan het einde van de wortel een “klompje” goud.” Waarmee hij wilde zeggen: "Je gaat er nooit in slagen de volledige wortel mee te hebben, want die breekt onmiddellijk af."

Wat is heermoes eigenlijk?

Heermoes is een plant uit de paardenstaartfamilie, ook wel 'akkerpaardenstaart' of 'kattenstaart' genoemd.
Het is een maximaal 50 cm hoge plant die zich verspreidt via sporen. De heermoes maakt vele wortelstokken aan die diep in de grond gaan en horizontale vertakkingen vormen.

Bestrijden dan maar?


Heermoes heeft al veel (moes-)tuiniers knettergek gemaakt en het lijstje chemische onkruidbestrijders is eindeloos.

Maar als je al zou overwegen pesticiden te gebruiken, weet dan ook dat het nefast is voor alles wat in de nabije omgeving groeit en dat de bodem verder zal verarmen. Zelfs het vermaledijde glyfosaat kan niet op tegen de plant.

Deel van het eco-systeem

Heermoes is een onderdeel van ons ecosysteem. Wanneer dat systeem niet in orde is dan komt de plant piepen. Hij groeit namelijk op zeer arme grond en moet zeer diep in de grond op zoek naar mineralen en grondstoffen.
Heermoes geeft een teken aan de tuinier dat zijn grond niet voldoende grondstoffen bevat. Het is dus een nuttige plant die aangeeft dat de grond verrijkt moet worden en dat kan op diverse manieren:



1.   Compost voor meer humus
Een laag van 5 tot 15 cm onkruidvrije compost wordt omgezet tot humus, die zorgt voor meer samenhang van mineralen, voedingsstoffen en organisch materiaal in je bodem.

2.   Lavameel en zeewierkalk

Beide zijn ideale bodemverbeteraars voor meer oppervlakkige mineralen. Dit zijn essentiële bouwstenen die heermoes onderdrukken. Uiteraard komt hun aanwezigheid in de bodem ook ten goede aan de andere planten en gewassen.

3.   De heermoes snoeien
Dit doe je best vroeg in het seizoen. Wacht best niet tot de plant een halve meter hoog staat, want dan zit hij vol sporen en breidt hij zich ondergronds sterk uit. Van het snoeisel kan je
gier maken om schimmels en bladluizen te bestrijden.

4.   Mulchen

Dit helpt altijd tegen ongewenst kruid.

Een tip: heermoesthee


Je kan ervoor kiezen een deel van de “heermoesoogst” voor jezelf te houden. De plant is namelijk niet schadelijk voor de mens.
In de oudheid schreef men reeds geneeskrachtige eigenschappen toe aan deze plant en ook vandaag nog wordt
heermoesthee gedronken. 


Ik ben geen wetenschapper, beste lezer. Ik verwijs u dan ook graag door naar het internet, waar je allerlei informatie over thee, infusies en aftreksels kan vinden.

Ik ga alvast aan de slag met lavameel en zeewierkalk om mijn stukje grond te voorzien van de nodige mineralen!

Opmerkingen, suggesties en eigen ervaringen met of weetjes over heermoes mogen altijd gedeeld worden via info@zandhovennatuurlijk.be.
Wij zorgen graag voor publicatie!

22 april 2025
Praktische info
door Tinne Truyen 10 februari 2025
Bij Tinne Truyen ben je welkom met je eigen voorraadpotjes. Afvalarm winkelen noemen ze dat. Met een grote glimlach vult ze jouw voorraaddozen met heerlijke granola's, nootmengelingen, gedroogd fruit, havermout, teveel om op te noemen... Een gezond begin van de dag!
Laat meer artikelen zien