Kruidenles biologisch pakket
Mieke Vanderhaeghen • mrt. 04, 2022

Volgens de Principes van de Permacultuur

Als corona ons toch iets zinvol geleerd heeft, is dat lekker, gezond en vers voedsel een must zijn. Wil je leren hoe je deze gezonde groente/fruit zelf kan telen op een natuurlijke manier volgens de principes van de permacultuur, dan ben je welkom op onze jaarcursus in Schilde en Kasterlee!

Deze cursus geeft je een groter draagvlak naar een zelfvoorzienend leven.

De Dodoenstuin te Schilde geeft al 6 jaar een jaarcursus natuurlijk moestuinieren. We gaan een volledig jaar, in een mooi programma van 10 lessen, doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de (permacultuur) kruidentuin van de Dodoenstuin te Schilde of in de privétuin van Mieke en Guy in Kasterlee. We beperken ons niet alleen tot de klassieke éénjarige groenten maar ook meer bijzondere gewassen zoals yacon, gember, kurkuma, chaoyte, zoete aardappel…en vaste meerjarige (lekkere) planten komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het ontwerp van de permatuin (zowel de kleine als grotere tuin), van aanleg tot onderhoud en uiteraard ook oogst (met de diverse verwerkingsmethodes).

We hebben veel aandacht voor kruiden, eetbare bloemen, kruiden, bessen en ander fruit, maar willen toch ook alle principes en ontwerpprincipes van de permacultuur meegeven. Nieuw dit jaar is dat we ook extra aandacht gaan geven aan het concept van het voedselbos en de gelaagdheid van het moestuinieren, wat een antwoord kan bieden aan de gewijzigde klimatologische omstandigheden.

Al doende gaan we leren de tuin voorbereiden, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten,… .

Gezien het coronatijdperk gaan we de theoretische sessies online (via zoom) geven op woensdagavond om 20u voorafgaand aan het praktijkweekend, zodat we op de praktijkmomenten (in openlucht en coronaproef) jullie volledig kunnen onderdompelen in de wondere wereld van de kruiden en de moestuin. Naast de 10 praktijkdagen, hebben we in november nog een afsluitmoment en gaan we 1 of 2 interessante bedrijven bezoeken. Dat kan een kweker zijn, maar ook een andere interessante permacultuurtuin, voedselbos, ….

Naast een zelf meegebrachte lunch, laten we jullie elke keer meegenieten en proeven van de opbrengsten van de tuin en de manieren waarop we de oogst verwerken.

Praktisch

Klik hier voor meer info
door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: