"Niet meppen, wel appen"
jul. 18, 2023

Jaarlijks zijn er in Vlaanderen 1% minder insecten. Dat komt vooral door het verdwijnen van natuur, vervuiling, het gebruik van pesticiden en de verandering van het klimaat. Initiatieven zoals Bye Bye Gazon en Maai Mei Niet proberen ervoor te zorgen dat er meer voedsel beschikbaar is, Natuurpunt vraagt ook om geen pesticiden te gebruiken. Dat is goed, want insecten zijn heel nuttig: ze bestuiven planten, zorgen voor een goede bodem, ruimen afval op, …


Om het insectenbestand in Vlaanderen in kaart te brengen, organiseert Natuurpunt dit jaar voor het eerst de campagne “Niet meppen, wel appen”. Men vraagt om van 1 juni tot 31 augustus insecten te “appen” met de soortenherkenningsapp ObsIdentify. Van 14 tot 30 juli staan de (nacht)vlinders in de kijker. Ga je mee op zoek? Kijk voor meer informatie over de campagne, een instectenposter, een tuingids en resultaten op
https://www.natuurpunt.be/insectenzomer.

door Peter Metten 11 apr., 2024
Het Festival van Verbinding is een jaarlijks terugkerend event waarbij we zichtbaarheid geven aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties ("partners") die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving.
door Amanda Wuyts 04 apr., 2024
Omgeven door weiden met paarden, door hoge bomen en wilde planten, is er ruimte voor mens en natuur. Ruimte om (terug) in verbinding te komen met jezelf, met elkaar, met de natuur.
door Jules Van Camp 04 apr., 2024
Een groene omgeving bepaalt mee de kwaliteit van ons leven. Eco-tuinbeheer Bij eco-tuinbeheer passen we de principes van permacultuur toe. Dit houdt in dat we alle bladeren, snoeisel en ongewenst kruid ter plaatse laten verteren. Zo dekken we de bodem af tegen uitdroging, verrijken we de bodem met humus en komt het bodemleven op gang. Dit zorgt voor een gezonde plantengroei met weinig ziektes. De planten gaan beter kunnen wortelen en de bodem gaat meer vocht kunnen bufferen in de drogere periodes. We hebben graag ook alle borders goed vol. Een kale bodem is een kwetsbare bodem. Op plekken waar ruimte is laten we bepaalde kruiden groeien. Een ongewenst kruid is pas ongewenst al het andere gewenste planten verdringt. Op deze manier trachten we zo goed mogelijk met de natuur mee te werken in plaats van tegen natuur(lijk).
Laat meer artikelen zien
Share by: