Installeer een regenton en vang hemelwater op. Door de klimaatveranderingen wordt (grond)water steeds schaarser en wordt van ons verwacht dat we er heel verstandig -lees 'spaarzaam'- mee omgaan. Heb je al aan een regenton gedacht? Handig om je planten mee te sproeien, te gebruiken in je tuin, of je fiets of auto schoon te maken. En … al dat 'hemelse' regenwater is gewoon gratis.
2 basismodellen te koop op het recyclagepark
Op het recyclagecentrum van Zandhoven kan je terecht voor de aankoop van 2 groene basismodellen, inclusief kraan en voet:
- 310 liter (hoogte 94 cm, diameter 80 cm)
- 510 liter (hoogte 110 cm, diameter 1m)
Hoe installeer ik een regenton?
Hier kan je een instructiefilmpje bekijken hoe je een regenwaterton installeert. Om je regenton met je regenpijp te verbinden heb je een vulautomaat nodig. Opgelet, er is geen vulautomaat inbegrepen bij onze regentonnen.
Wat is een vulautomaat?
Een vulautomaat plaats je tussen je regenpijp en je regenwaterton. De vulautomaat zorgt ervoor dat je regenwaterton op een efficiënte manier gevuld wordt en niet overstroomt wanneer ze vol is.
Sommige vulautomaten hebben een winter- en zomerstand. Zo kan je je regenwaterton gemakkelijk afsluiten bij vriestemperaturen.
Heb je veel bomen in de buurt? Kies dan zeker voor een vulautomaat met een bladfilter.
Er bestaan vulautomaten waarbij je een stuk uit je regenpijp moet zagen en vulautomaten waarbij je een gat in je regenpijp boort.
Hoe kies ik de juiste vulautomaat?
- Stap 1: Meet de diameter van je regenpijp. Dit is belangrijk om te weten welke vulautomaat er op past.
- Stap 2: Kies bij voorkeur een vulautomaat die je kan afkoppelen in de winter, zodat je regenton niet beschadigd wordt door vorst.
- Stap 3: Staan er bomen in de buurt van de afvoer? Overweeg dan een vulautomaat met bladvanger.
- Stap 4: Bepaal of je een stuk uit je regenpijp wil zagen of liever een gat wil boren om de vulautomaat te plaatsen.
Ga voor dubbele winst!
Sommige mensen kiezen ervoor om de regenwaterton te vullen tot hij vol is en om het overtollige water via de open regenpijp te laten wegsijpelen in de bodem. Zo dringt het water diep in onze zanderige bodem in plaats van via het rioleringssysteem te verdwijnen en ongebruikt weg te vloeien.
In dit geval heb je geen vulautomaat nodig en steek je de natuur een handje toe.