Hoe een bloemenweide inzaaien in eigen tuin?
Marc Hofmans • 1 maart 2021
Voorbereiding
- Zorg voor een arme schrale toplaag, vrij van ongewenst groen. Dus, niet bemesten!
- Maak de plek die je wil bezaaien klaar door de grond om te spitten of te frezen.
- Als er veel onkruidzaden in de bodem zitten, kun je deze terugdringen met de ‘valszaaibedmethode’. Hierbij maak je het zaaibed geheel zaaiklaar, maar wacht je nog enige tijd met zaaien. Je laat de ongewenste kruiden een paar keer kiemen en schoffelt deze om de 2-3 weken ondiep af op een zonnige en droge dag. Op die manier dring je de onkruidzaden in de toplaag sterk terug. Doorgaans kiemen alleen de zaden in de toplaag van 3 tot 5 centimeter van je zaaibed. Pas dus goed op dat je het zaaibed zo weinig mogelijk roert, anders breng je weer nieuwe onkruidzaden naar de oppervlakte.
- Creëer een fijn en kruimelig zaaibed.
Zaaien
- Zaai op de aangegeven zaaidichtheid. Opgelet! Ook al lijkt de hoeveelheid zaad zeer gering voor de oppervlakte die je wil zaaien, het is echt voldoende. Meng daarom de kleine hoeveelheid zaad met ‘vermiculite’ of wit zand of een ander natuurlijke samenstelling.
- Zaai tijdens april, mei, juni én bij voldoende temperatuur en bodemvocht.
- Zaai handmatig en breedwerpig en niet dieper dan de dikte van de zaden. Lichtjes inwerken met een rijf is voldoende.
- Druk de toplaag zachtjes aan met een rol, een plankje of desnoods met je voeten (aantrappen).
- Overspan indien nodig met enkele koordjes en zilverpapier om de vogels weg te houden.
Onderhoud
- Geef geen stikstofbemesting! Hoe armer de grond, des te meer bloemen!
- Wanneer alle bloemen uitgebloeid zijn, maai dan op 10/15 cm hoogte om de rozetten van vaste planten niet te beschadigen.
- Laat het maaisel drogen en narijpen en voer het pas af nadat het verdroogd is. Zo komen de gevormde zaden in de grond terecht. In het volgende voorjaar kan je de grond lichtjes loswerken. Een deel van de zaden zal kiemen. Hou er rekening mee dat bepaalde planten massaal zullen groeien en andere helemaal niet.
- Eenjarige mengsels kan je best elk jaar opnieuw zaaien.
Belangrijk
- Veldbloemen hebben voldoende vocht nodig tijdens de kiem- en ontwikkelingsfase.
- Bemest éénjarige bloemenmengsels niet! Er tegen praten mag wel 😉 …
Water
- Zoals bij alle planten is een tekort of teveel aan water nefast. Een vochttekort los je eenvoudig op door de bloemenweide vooraf opgevangen regenwater te geven.
- Geef niet te snel water bij. Zo zullen de plantjes dieper wortelen.
- Houdt de grond teveel water op, dan zijn een betere afwatering en een luchtigere ondergrond via een bodemverbeteraar (compost) noodzakelijk.
Verwachtingen
Hoe je bloemenweide er precies zal uitzien, hangt af van veel factoren. De samenstelling van de ondergrond, de plaats, het tijdstip van zaaien, de weersomstandigheden, … hebben allemaal een invloed op het kiemen en groeien van de bloemen.